Kada internet postane jedina sudnica

Prvi govornik na ovom panelu je bio Yuri Lisovsky iz OPORA-e (Ukrajina). Ukrajina je prošla dosta promjena u posljednjih par godina, a te promjene se vide i na izbornom procesu.

ukraina

Prije svega, okupirane teritorije su uvijek glasale za pro-ruske partije, pa je okupacija pozitivno promijenila strukturu parlamenata. Druge pozitivne promjene su davanje više prava posmatračima, donošenje strožijih zakona koji se tiču mita i korupcije, te jačanje pravne države kao takve. Što se tiče tehnologije, Lisovsky je spomenuo da su na rezultate izbora uticali obični građani korištenjem smartfona, i kompjuteri koji su facilitirali organizaciju izbora.

Sljedeći govornik, Roman Udot iz Golosa, Rusija, predstavio j situaciju u svojoj zemlji. Golos se bori za slobodu izbora u Rusiji i dokumentuje prevare, kupovinu glasova i druge nepravilnosti. “YouTube je jedini pravi sud u Rusiji”, smatra Udoz, budući da je to jedino mjesto na kojem aktivisti mogu predstaviti dokaze.

ukraina2

Cyberspace u Rusiji i njegova važnost za NVO-e je bila tema prezentacije Olega Kozlovskog (Vizija boljeg sutra). Blogovi, sajtovi i video snimci su najefektniji alati za diseminaciju informacija do kojih se ne može doći u zvaničnim medijima. Facebook ne smije biti zanemaren kada NVO-i žele da uključe ljude kroz promociju događaja, što je pokazano na velikim protestima u Moskvi nakon posljednjih izbora u Rusiji. Drugi aspekt je sama organizacija NVO-ova.

Budući da se cyberspace u Rusiji brzo razvija, Kozlovskt je istakao da je i režim počeo da obraća više pažnje na internet, što nije bio slučaj prije par godina, te da ga sve više koristi da bi širio svoju propagandu.

 

Osnažimo IT djevojke

Ne postoji mnogo sličnosti između Bosne i Hercegovine i Velike Britanije, ali postoji nešto što im je zajedničko – obje...

Nema više slobode govora

Šesta sesija na drugom danu POINT konferencije započela je pod svjetlima mobilnih telefona ljudi prisutnih u kinu Kriterion. Tema sesije je sloboda izražavanja i strah od cenzure, tamno polje...

Motivirajuće priče sa Balkana

Treći dan POINT konferencije započeo je sa šest motivirajućih priča sa Balkana. Svih šest priča govore o mladim ljudim i načinu na koji pokušavaju biti aktivni i utjecati na promjene u...