Fenomen Donalda Trumpa

Ova sesija, koju je moderirala Ivana Cvetković Bajrović (NED), bila je posvećena izborima u SAD, prije svega kao pokušaj da se razumije kako je Donald Trump dogurao ovako daleko na izborima za partijskog kandidata na predsjedničkim izborima i kako njegova kandidatura može uticati na svjetsku politiku.

USEL

Prema riječima Iana Schulera (Development Seed), izbori za stranačke kandidate_kinje ne privlače mnogo ljudi – recimo, manje od 10% ukupno registrovanih glasača_ica republikanske partije učestvuje na njima. Ovi izbori su praktički već odlučeni, ali je Schuler istakao da je Trump po broju glasova iznenađujuće blizu Hillary Clinton, koja ni sama nije toliko popularna među glasačima. Međutim, Clinton i pored toga ima više šansi da postane predsjednica, budući da neodlučni glasači_ce sasvim sigurno više mrze Trumpa nego Clinton.

USEL 1

Jason Reifler sa Univerziteta u Exeteru je komentarisao institucionalni neuspjeh Republikanske parije, što je glavni razlog za neuspješnu kandidaturu Jeb Busha. Prema njemu, drugi kandidati na izborima su zanemarili Trumpa, smatrajući da će lakše pobijediti ukoliko je i on u trci za nominaciju i misleći da će on svakako odustati od utrke. Reifler je također primijetio da nema potrebe za očajavanjem, budući da je u prošlosti bilo i ektremnijih predsjedničkih kandidata, zbog čega i nije toliko šokiran Trumpovom kandidaturom.

USEL 2

Oba govornika su se složila da će u predizbornoj kampanji biti dosta prostora za fact-checking, te da je važno podsjećati političare_ke da ih se može fact-checkirati. To bi trebalo da utiče na njihovo ponašanje i učini ih odgovornijim za ono što obećavaju.