Gruzija: Nekada najkorumpiranija, sada najreformiranija

Panelisti_ce iz Gruzije predstavili_e su reformu socijalnih usluga u svojoj zemlji koja je, kako je navela Margarita Akhvlediani iz Go Group Media, nekada bila jedna od najkorumpiranijih zemalja u regionu, a vremenom se pretvorila u jednu u najreformiranijih. 

georgia

Fokus panela bio je zaštitni znak Gruzijske vlade: uspješna reforma socijalnih usluga.

Irakli Porchkhidze (Gruzijski institut za strateške studije) govorio je o političkim aspektima ovih promjena. Kako je kazao, gruzijska vlada u regionu važi za vladu koja se najviše transformisala, a njen uspjeh je rezultat cjelovitog sagledanja izazova koji prate borbu protiv korupcije. “Ukoliko nemate viziju reforme na najvišem nivou, reforma će se izgubiti i na nižim nivoima”, kazao je Porchkhidze.

Značaj reforme socijalnih usluga je u tome što donosi promjene u svakodnevni život. Procedure kao što su registracija firme ili auta, izdavanje ličnih dokumenata, pasoša, rodnog lista i sl, izuzetno su pojednostavljene – zahvaljujući dobro isplaniranim promjenama poput pojednostavljenja pravila i procedura, kreiranja finansijskih planova, itd. Kako je rekao Porchkhidze, promjena percepcije je možda i najvažnije postignuće reformi, jer je tako uspostavljen “zadatak” za sve buduće vlade, za koje bi bilo rizično da ne nastave sa reformama.

Bivša direktorica Javne službe gruzijske vlade, Nino Chiuchua, objasnila je korake koje je vlada poduzela kako bi uspješno sprovela reforme. Neki od važnih elemenata koje je pomenula su: povećanje plaća kako bi se obeshrabrilo davanje mita; stroge kazne za zloupotrebu položaja; nova infrastruktura, upotreba informacijskih tehnologija i uvođenje e-uprave. Napravljene su i velike promjene u politici upravljanja ljudskim resursima, kako bi kompetencije postale važnije od prezimena. Mito od 300 dolara, koje se davalo za izdavanje pasoša, sada je eliminisan.

Nino Evgenidze (Centar za istraživanje ekonomskih politika) složila se kako je važno imati jasnu viziju promjena. Nino je govorila o tome koliko je novca ušteđeno zahvaljujući reformi – čak 260 miliona dolara godišnje je ušteđeno uvođenjem e-javnih nabavki. Ukupna ušteda postignuta provođenjem reformi iznosi milijardu dolara, što za Gruziju predstavlja značajan iznos novca.