Ja sam slobodna, jesi li ti?

Pussy Riot Theatre, punk kolektiv pod vodstvom Maria (Masha) Alyokhina, jedinstven je način da ispriča priču o aktivizmu, borbi za slobodom i potrebnom promjenom u društvu ili, kako to zovu, revolucijom. Kulturna revolucija, u ovom slučaju.

Fotografije: Vanja Čerimagić

Priča je postavljena u Putinovoj Rusiji, ali mnogi dijelovi mogu se lako prenijeti po cijelom svijetu, uključujući Balkan i Bosnu gdje su se izvodili.

Ukratko, predstava je Masha-ina priča o tome da postane aktivistkinja, prosvjedujući, bježeći od policije nakon slavne izvedbe u crkvi u Moskvi, i njezinih godina provedenih u zatvoru. Faza je jednostavna: ogroman projekcijski ekran na kojem se mogu vidjeti vizualni prilozi koji prate njihovu pripovijest i prijevod onoga što članovi kolektiva pričaju, vikaju ili pjevaju na ruskom. Nakon titlova, vizualnih snimaka i emisija uživo ponekad je izazovna, ali ne oduzima od ove energijske izvedbe, nego dodaje drugu dimenziju.

Masha je uhićena nakon što su ona i ostali članovi skupine Pussy Riot, feministički punk kolektiv, održali nastup u Moskvi katedrali 2012. godine. Oni ga opisuju kao prosvjed koji se odnosi na čelnike pravoslavnih crkava koji su podupirali Putina tijekom svoje izborne kampanje. To dovodi do dvije godine zatvora za troje pripadnika kolektiva, koji su bili optuženi za “huliganizam motiviran religijskom mržnjom”.

Igra se temelji na Mashinoj knjizi “I Feel Free”, koja će uskoro biti objavljena. Mashu prate, Nastya i Max iz glazbenog duha AWOTT (Asian Women On The Telephone) i Kyril Masheka. Projekt je producirao Alexander Cheparukhin i režirao je Yury Muravitsky, jedan od vodećih ruskih kazališnih redatelja, dobitnik godišnje nagrade Ruske kazališta “Zlatna maska”.
Na početku, publika je predstavljena u igri kao manifesta punk i pozvana da reagira i sudjeluje. Na kraju izvedbe, Masha se okreće publici i glazba se zaustavlja dok traži: “Jeste li slobodni? “Prisiljavajući svakog posjetitelja da se zapitaju isto pitanje i nadamo se da će početi razmišljati o toliko potrebnoj promjeni koja će nas sve voditi da budemo slobodni.