Kako su neki papiri iz Paname postali priča

Smari McCarthy i Michal Andrzej Wozniak su predstavili OCCRP (Organizovana mreža za izvještavanje o korupciji i kriminalu) – mrežu 24 organizacije u istočnoj i centralnoj Europi i centralnoj Aziji, koja se bavi istraživačkim novinarstvom. Mreža se najviše bavi obimnim istragama, poput one koja je poznata kao “Panama Papers”.

Panama Papers Session

Njihove istrage su dovodile do promjena zakona, pomagale pri pronalaženju skrivene imovine, a dovele su i do zatvaranja više kompanija i hapšenja odgovornih.

Kao novinari istraživači, MCCarthy i Wozniak su dali par savjeta vezanih za tehničku stranu istraživanja. Govorili su o manama besplatnog softvera, komunikacije e-mailom, pogotovo bez enkripcije poruka, te o manama Skype-a kao alata za komunikaciju.

Grafički su prikazali kako su organizovali, obradili i ekstraktovali podatke za Panama Papers, a zatim su predstavili najzanimljivije priče iz istrage: o kazahstanskom predsjedniku, ukrajinskom premijeru i CIA špijunu.

Pored toga, predstavili su i rad svoje kolegice Khadyiae Ismailove iz Azerbejdžana. Ismailova je jedna od najvećih kritičarki Aliyevovog režima, te je zbog toga posljednjih nekoliko mjeseci provela u zatvoru u Bakuu. Puštena je iz zatvora dan prije ove sesije.