Osnažimo IT djevojke

Ne postoji mnogo sličnosti između Bosne i Hercegovine i Velike Britanije, ali postoji nešto što im je zajedničko – obje zemlje trebaju više žena u IT sektoru. Druga stvar je da u obje zemlje postoje hrabre žene koje se bore da se ova nepravda ispravi.

IT Girls

U Bosni to radi Erma Mulabdić i njen tim IT Girls. Na Balkanu, djevojke u IT sektoru su rijetkost i zbog toga su se Erma i njen tim odlučile da ohrabre djevojke da se bave IT-em i promijene tu situaciju.

Josephine Goube  (Girls in Tech) je istakla da je potrebno shvatiti da žene čine polovicu populacije, te da je teško shvatiti zašto nisu dovoljno zastupljene u IT sektoru:

“Zabavnije je kada su tu i žene i muškarci”, kaže Goube.

IT sektor raste na globalnom nivou. Evropska unija danas ima digitalnu agendu za žene u EU, iako u IT sektoru radi oko 30% žena. IT sektor raste i u BiH, ali ne i broj žena koje rade u njemu.

“To je sjajna prilika koju žene ne bi trebalo da propuste.”

Ermin tim je nedavno uradio malu anketu u BiH na 700 ispitanika_ca. Glavni nalaz je da žene i muškarci imaju ista ili slična interesovanja i jednak pristup tehnologiji, ali na pitanje da li žele karijeru u IT-u, većina ispitanica je rekla da ne želi.

“Teško je odgovoriti na pitanje zašto je to tako, ali jedan od razloga svakako može biti to što ne vide mnogo žena u ovom sektoru. To je ono što mi pokušavamo promijeniti.”