Pretvaranje podataka u priču tijekom radionice TransparenCEE u Sarajevu

Prikupljanje podataka samo je prvi korak na dugom putu da zagovaranja rezultata publici – i tijekom TransparenCEE radionica o pripovijedanju podataka Anna Kuliberda, civil-tech stručnjak i Andriy Gazin, novinar i opendata odvjetnik, potaknuo je aktiviste da obratite pozornost na ovaj posljednji, ali ključni aspekt “kruga životnog vijeka podataka”.

TransparenCEE radionica “Priče iz podataka za promjenu” u sklopu POINT konferencije održana je 27. svibnja u Sarajevu, u Bosni i Hercegovini. Imali smo 16 sudionika iz 12 zemalja, koji su aktivni u području antikorupcije, transparentnosti i povećanja građanskog sudjelovanja u regiji Srednje i Istočne Europe.

Nakon uvodnog dijela, sudionici su podijeljeni u tri skupine i dobili su prvi zadatak: pripremiti priču o zemlji (Kanadi, Venezueli ili Kini) na temelju podataka dobivenih iz CIA baze podataka o profilima državama. Tada su sudionici predstavili svoje rezultate i dobili komentare od trenera. Lana Podgoršek (sudionik) kasnije je komentirala: “Voljela sam ovaj dio radionice jako puno, jer smo imali priliku raditi s konkretnim primjerima”.

Dalje, Andriy Gazin pokazao je dobre prakse prikaza podataka u najvećim izvješćima medijskih kuća (uključujući New York Times, The Guardian, Washington Post i druge) i raspravljao o njima s sudionicima.

Gazin je naglasio kako bi volio da semsudionici sjetite kako strukturirati priču temeljenu na podacima i kako razmisliti o različitim pristupima pripovijedanja koji se mogu posuditi od drugih medija, uključujući filmove, stripove ili čak glazbu.

Eric Barrett (sudionik): “Ne usredotočimo se na tehnologiju, već na obrasce i različite načine kako bismo ispričali priču koja se često previdi”.

Završni dio radionice uključivao je timski rad na priči, na temelju podataka prikupljenih od organizacija sudionika.

Na kraju su predstavljeni svi projekti, i unatoč vrlo kratkom vremenu za pripremu, sudionici su bili u stanju pokazati dobro dokumentirane i zanimljive priče temeljene na podacima različite kvalitete i različitih izvora.