Takmičenje satire i realnosti

Ekipe iz Njuz.net i News Bar-a, dva satirična medijska projekta, jedan u Hrvatskoj i drugi u Srbiji, “svađale” su se tokom petog panela ko je zabavniji i smješniji. Bilo je nemoguće presuditi u ovom slučaju. Apsurd je još jedna stvar u kojoj se takmiče.

Satire

”Mi imamo najsmješniju vladu ikada. Svaki dan naprave nešto novo što ne možeš prihvatiti. Ništa više nema smisla”, kazao je Borna Sor iz News Bar-a.

Bez obzira na sve, ne vole kada ih političari smatraju smješnima. Marko Dražić iz Njuz.net-a sjeća se situacije kada je sjedio sa jednim od političara o kojem je prethodno pisao i pitao ga da li mu se sviđa članak.

”Bio sam tako ljut kada je rekao da je smiješan. Misliš da će imati neke loše reakcije, i to nije bio odgovor koji sam htio čuti”, rekao je Marko.

Za razliku od Njuz.net-a, New Bar je cenzurisan, što bi značilo da ih hrvatski političari ne smatraju smješnima. Međutim, Vlado Lučić vjeruje da je njihov program ukinut sa dobrim razlogom.

“Mi smo grupa netalentovanih mladih ljudi, koji su ismijavali našu zemlju, i neko je to morao otkazati”, sjećao se Vlado, govoreći da ni danas nije siguran koji je pravi razlog cenzure.

Nakon što je njihov program ukinut na TV-u, News Bar odlučio je da nastavi sa video produkcijom online.

Njuz.net i News Bar svoj rad su započeli prije nekoliko godine, kao online platforme, dok je rad na TV-u došao malo kasnije. Imajući iskustvo sa dvije vrste medija, zaključili su da političari manje oštro reaguju na njihove online priče, u odnosu na one na TV-u. Viktor Marković vjeruje da to dokazuje da regionalni političari ne vide internet kao bilo kakvu vrstu prijetnje.

”Doduše, mi pišemo različito za internet i TV. Na internetu, mi smo jedini odgovorni za ono što pišemo. Na TV-u, mi smo gosti neke TV stanice, još neko drugi je uključen i to je nešto na šta takođe moramo misliti”, kazao je Marković.

Bilo im je teško odgovoriti kakav je utjecaj satire na javnost, al i Njuz.net i News Bar vide svoj posao kao aktivizam i nije im jedini cilj da samo zabavljaju ljude. Nadaju se da će doprinijeti promjenama koje civilno društvo traži u obje zemlje.

Oba web portala su komercijalni projekti koji ovise o reklamama, ali teško je pronaći izdavače koji su dovoljno hrabri da ih podrže.

”Uspjevamo se boriti sa realnošću. To je naš najveći konkurent”, zaključio je Viktor.