POINT konferencija (Politička odgovornost i nove tehnologije) je regionalna konferencija organizacija civilnog društva iz 7 zemalja Jugoistočne Evrope koje se intenzivno bave korištenjem novih tehnologija u svom radu, a također će uključiti i učesnike individualaca i organizacija iz drugih zemalja, a koje se bave specifičnim temama na koje se fokusira konferencija. POINT 6.0 je šesto izdanje konferencije koja se dodržava od 2012. godine.

Specifične teme i područja koja će biti u fokusu POINT konferencije u kontekstu korištenja novih tehologija uključuju monitoring odgovornosti vlasti, otvorene podatke, uspjeh projekata civilnog društva koji koriste nove tehnologije, upotreba tehnologije u zagovaranju, monitoring različitih nivoa vlasti i mnoge druge teme.

Na POINT 6.0 biće održane serije predavanja, govora, multimedijalnih prezentacija, panel diskusija, workshop-a i Skype razgovora na specifične teme, a sve uz učešće lokalnih, regionalnih i svjetskih aktivista/ica civilnog društva, medijskih eksperata/ica, predstavnika/ca medija, eksperata/ica za nove tehnologije, programera/ki, blogera/ki, pa i predstavnika/ca institucija i poslovnog sektora.

Konferencija će na dinamičan način, uz korištenje novih tehnologija i vizuelnih alata, uz aktivno učešće učesnika/ca konferencije, kao i internet korisnika/ca, definirati osnovne probleme u ovim poljima, prezentirati konkretne primjere rada civilnog društva, kao i iskustva i strategije u radu na ovim specifičnim poljima.

POINT konferencija nastoji da postane platforma za civilno društvo u korištenju novih tehnologija –alat za edukaciju o korištenju novih tehnologija i socijalnih mreža; forum za razmjenu mišljenja i iskustava; inkubator za razvoj ideja, projekata i strategija; virtualno mjesto za umrežavanje i informisanje svih socijalno svjesnih korisnika interneta; kao i socijalna mreža za upoznavanje i traženje partnera i saradnika i izgradnju koalicija.

POINT 6.0 konferencija odvijat će se kroz nekoliko cjelina:

Point Live – Konferencija u art kinu „Kriterion“ u Sarajevu – prezentacije, predavanja, multimedija, paneli, skype razgovori, filmovi i diskusije.

Point Online – osim za učesnike/ce konferencije, sadržaje ćemo otvoriti i za online zajednicu. Sve sesije će biti uživo prenošene na stranici konferencije, korisnici će moći poslati svoja pitanja putem socijalnih mreža, pa čak i postavljati pitanja u toku prezentacija, komentarisati sesije i prezentatore, kao i učestvovati u online diskusijama. Sve prezentacije, program konferencije i svi važni linkovi će također biti dio stranice.

Point Fun – I ove godine POINT konferencija se pobrinula da za učesnike pripremi odmor od dnevnih aktivnosti.