Pussy Riot Theater

Pussy Riot Theater
Russia

 

“Dani pobune” predstavljaju sat vremena dug muzičko – teatarski komad nastao na osnovu knjige članice Pussy Riota, Marie Alyokhine, koja je njena lična priča o Pussy Riot-u, ukjučujući njihove protestne akcije, skrivanje od policije, uhićenje, moskovski zatvor, policijska ispitivanja i suđenje. Knjiga će biti objavljena u septembru ove godine u SAD-u, Kanadi, Velikoj Britaniji, Francuskoj i Njemačkoj, a brojni urednici, izdavači i ljudi poput Patti Smith već su je ocijenili kao otkriće.

U predstavi osim Marije Alyokhine učestvuju i Kyril Masheka, Nastya (jedna od bivših liderica Pussy Riota) i Max koji čine muzički duo AWOTT (Asian Women On The Telephone), kao i Olga – još jedna članica Pussy Riota.

Ovaj projekat producirao je Alexander Cheparukhin, a predstavu je režirao Yury Muravitsky – jedan od vodečih ruskih pozorišnih režisera i dobitnik “Zlatne maske”, godišnje pozorišne nagrade u Rusiji.

Pussy Riot je ruski protestni umjetnički kolektiv nastao 2011. godine kao provokativni guerila punk-rock performans izvođen nenajavljeno na neobičnim mjestima, a bavio se temama poput feminizma, LGBT prava i bio opozitan ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu kojeg ova grupa smatra diktatorom. Globalnu pažnju su privukli izvođenjem performansa u moskovskoj katedrali Krista spasitelja početkom 2012. godine, a zbog čega su bile uhapšene i procesuirane.

Sesije
26.05
20:30
Pussy Riot Theatre: “Dani pobune” – pozorišni performans i razgovor sa učesnicima